BROOD
ambachtelijk gebakken zuurdesem brood
Ons ambachtelijk in een steenoven gebakken zuurdesem brood is gemaakt met onze eigen gekweekte zuurdesem-starter, langzaam tot bestaan gekomen door de wilde gist die van nature in de lucht en in het bloem voorkomt.
Omdat wij onze zuurdeegstarter dagelijks verversen smaakt ons brood niet zuur, maar wel zeer karaktervol door de lange rijping van het deeg.
Brood gebakken van biologische rogge-, spelt-, kamut en tarwebloem, op molenstenen langzaam gemalen waardoor smaak- en voedingsstoffen behouden blijven, wat zeer ten goede komt aan de smaak en kwaliteit van het brood.
Door het ambachtelijke proces van veelvuldig vouwen van het deeg, een traditionele werkwijze die grotendeels verloren is gegaan vanwege de “time is money” filosofie, komen de suikers die van nature in het meel zitten naar de oppervlakte/korst van ons brood en “karameliseren” de korst tijdens het bakken, wat resulteert in een dunne, knapperige, zeer aromatische korst.
Ieder brood is met onze eigen handen gemaakt, gevormd en in onze eigen oven gebakken. ‘s-Morgens wordt ons deeg geprepareerd en na een nacht lang rijzen, vervolgens in onze steenoven gebakken. Eerlijk en Puur brood.
Mensen die wellicht last van hun maag krijgen van brood, kunnen ons brood goed verdragen, omdat ons brood geen chemische toevoegingen bevat, zoals b.v. gist of smaakverbeteraars. Ons brood rijst zeer lang en wij gebruiken alleen onze natuurlijke zuurdesem om het brood te laten rijzen. Van dit lange rijsproces is bekend dat de structuur van het deeg door de lange fermentatie zodanig veranderd dat het brood uiteindelijk beter verteerbaar is en er meer voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen. Vandaar dat wij ons brood “eerlijk”, wellicht ook heilzaam mogen noemen. Puur brood !
PAIN DE CAMPAGNE
Ons Pain de Campagne is gemaakt naar oud Frans recept. Het is een brood met een heerlijk aroma en een knapperige, gecaramelliseerde korst (de suikers die van nature in het bloem zitten komen door de lange rijstijd naar de oppervlakte van het deeg/brood en caramelliseren tijdens het bakken).
Biologische tarwe, een beetje rogge, en een hoge hydratatie geven dit brood haar unieke smaak-karakter ! Het brood kan 5 tot 7 dagen bewaard kan worden.
BLONDE (semola/tarwebloem)
Dit is ons wit brood, 50% semola (durum) en 50% tarwebloem. Het is niet echt helemaal wit, omdat het bloem niet helemaal uitgezeefd is en onze zuurdesemstarter veel volkorenmeel bevat. En daarbij komt nog dat het biologische tarwe is, op molenstenen gemalen. Onze Semola komt uit Calabria, Zuid-Italië. Vroeger bakte men in in het zuiden van Italië en op Sicilië brood van semola di grano duro (durum) ook wel pane di semola rimacinata genoemd. Destijds was dat daar goedkoper dan tarwebloem. Dit is het lichtste brood dat we bakken en maar wel zeer karakteristiek en één van onze favorieten……….
GRANI ANTICHI/antieke granen
Een van onze specialiteiten is brood gebakken van antieke Italiaanse granen. Deze granen zijn genetisch gemanipuleerd. De granen hebben een bijzonder delicate smaak. Bovendien hebben deze broden van deze antieke granen een heel andere glutensamenstelling. De zijn nooit genetisch gemodificeerd en derhalve nog in hun originele staat. Dit heeft het voordeel dat brood van deze granen in alle gevallen die wij persoonlijk kennen, zonder problemen te eten waren voor degenen met een digestieve intolerantie.
ROGGE
We bakken 2 soorten roggebrood: 100% volkoren roggebrood en een rogge/tarwe brood met een samenstelling van 50% biologisch volkoren roggemeel en 50% biologisch volkoren tarwemeel
100% VOLKOREN ROGGE
100% volkoren roggemeel, zuurdeegstarter, water, zeezout…., dat is alles !
ROGGE/TARWE
50% volkoren roggemeel / 50% volkoren tarwemeel
100% VOLKOREN SPELT
Ons 100% spelt brood, van volkoren spelt, gemalen op molenstenen door de Commandeursmolen, onze zuurdeegstarter, water zeezout.
100% VOLKOREN TARWE
Ons 100% volkoren tarwe zuurdesem brood. Heel lang gerezen, wat het veel diepte geeft en licht verteerbaar maakt, zuurdeegstarter, water en zout…
OLIJVEN/ROZEMARIJN
Ons olijven/rozemarijnbrood wordt gemaakt net als onze andere broden, maar met de toevoeging van biologische olijven en rozemarijn.
Tarwebloem, zuurdeegstarter, water, zout, olijven, rozemarijn…
Het olijven/rozemarijn brood hieronder is gebakken in Sytsjavka, Odessa oblast, door onze “First Sytsjavka Sourdough Bakery”
ROZIJNEN/HAZELNOTEN
Ons heerlijke karaktervolle rozijnen brood met hazelnoten. Zoete rozijnen, geroosterde hazelnoten, zout om de smaak te completeren, met als resultaat een brood waar je moeilijk van af kunt blijven…
WALNOOT
Ons biologisch tarwe zuurdesem brood van ons eigen gekweekte desem, met 75 gram hele walnoten. Dan proef je ook walnoot als je er een hap van neemt !
Tarwe met walnoot en volkoren spelt met walnoot
HAZELNOTEN/ROZIJNEN/AMANDELSPIJS brood
Ons hazelnoten/rozijnen/amandelspijs brood is uiteraard helemaal biologisch, gebakken met ons heerlijke zuurdeeg, rozijnen, hele hazelnoten, amandelspijs (50/50) en zeezout…
SESAMBROOD
De sesam voor ons sesambrood wordt eerst licht geroosterd en dan door het hele deeg verwerkt en bovenop het brood aangebracht. Tarwebloem, zuurdeegstarter, water, sesam, zout…